Blog

Vještine čarobnjaka u doba korone: Kako raditi od kuće kada imate djecu

Blog - Mar 19, 2020

Ne tako davno gledali smo kako profesoru i političkom analitičaru Robertu Kellyju u toku javljanja uživo u TV program u sobu utrčava dvoje djece. Simpatični video osvojio je srca gledalaca, ali i dokazao koliki je izazov rad od kuće uz mališane, čak i kada imate dadilju koja ih čuva.

U vrijeme epidemije koronavirusa, kada mnogi od nas rade iz svojih domova, a djeca ne idu u vrtiće i pohađaju nastavu online, nije lako ne samo ostati fokusiran i produktivan, nego i ostati pri zdravoj pameti.

I iako smo svi mi imali priliku pokoji dan provesti radeći od kuće zbog bolesne djece ili vanrednih vremenskih prilika, svakodnevni rad u ovakvom okruženju posebna je priča.

Plan spašava dan

Rad od kuće ima svojih prednosti, posebno ujutro. Možemo duže odspavati, nema gubljenja vremena u saobraćajnim gužvama, nema dodatnih troškova za prevoz, doručak ili kafu, a s dobrom organizacijom vremena moguće je biti i produktivan. Naravno, nije svaki dan isti niti možemo imati sve pod kontrolom, stoga se trudim da sebi postavim realne ciljeve i poslovne obaveze na to-do listi poredam tako da najprije rješavam one hitne.

U reklamama jutra izgledaju posebno lepršavo i krasno. Djeca i roditelji se bude s osmijehom, naspavano se protežu, veselo trčkaraju po sobi, odijevaju se bez pobune i sa zahvalnošću jedu spremljeni doručak. Moj dan počinje tako što mi se mlađe dijete počne penjati na glavu. Tada počinje borba sa presvlačenjem, gužva u WC-u, visoki tonovi… Drugim danima vriska brzo prestaje jer najčešće svi odlazimo iz kuće, svako za svojim obavezama. Sada kad radimo i školujemo se od kuće, raspored aktivnosti novi je izazov.

Niko vaš posao ne shvata ozbiljno

Radnim danima se trudim da naši jutarnji rituali ostanu isti kao prije korone. Tako imamo dobru osnovu za dalje planiranje dnevnih aktivnosti. Primijetila sam ako starije dijete pustim da nakon buđenja u pidžami dugo gleda televiziju dok ja radim, rizikujem da ostatak dana provede lijen, nervozan pa i agresivan te da i sutra ujutro očekuje isti “raspašoj”.

Poseban izazov predstavlja činjenica da posao od kuće mnogi vama dragi ljudi uopšte ne shvataju ozbiljno. Zovu vas telefonom i očekuju opuštene, dugotrajne razgovore, ne pitaju kad vam je pauza jer zaboga pa vi ste kod kuće, a da ne spominjem djecu koja konstantno traže vašu pažnju, zapitkuju vas, očekuju da im pomognete sa zadaćom, slaganjem kockica, dramom koja je nastala jer je jedna čarapa spala s noge, a dok imate važan poslovni razgovor od vas se lako može očekivati da naprimjer nacrtate macu.

Kako postaviti stvari na svoje mjesto?

Ako su djeca dovoljno velika, otvoreno porazgovarajte o novonastaloj situaciji i važnosti vaše uloge u njoj. Objasnite im da vas ne smiju ometati dok radite, osim ako je nešto zaista hitno. Tako će vam biti od pomoći i kada je potrebno zabaviti mlađeg brata ili sestru dok vi obavite neki posao. Sa mlađima ćete se morati dovijati na druge načine, a moja iskustva su pokazala da je obaveze kojima morate posvetiti svu svoju pažnju najbolje ostaviti za vrijeme kada spavaju ili kad, kao u mom slučaju, suprug dođe s posla pa mu, kao u crtiću, čim opere ruke i presvuče se “uručim” djecu.

 

Pomirila sam se s tim da kuća ne može biti uredna duže od pola sata, da posao neminovno obavljam hvatajući vrijeme dok djeca spavaju, jedu, igraju se ili gledaju televiziju i da moje radno vrijeme nije u kontinuitetu te se zna protegnuti i do sitnih sati jer ima dana kada se ne uspijevam adekvatno organizovati. Stoga naglašavam – imate li nekog ko vam makar sat ili dva dnevno može pričuvati djecu dok radite, vi ste pravi sretnik!

Kako zabaviti djecu

Ovaj dio ostao je za kraj, a zapravo je najvažniji. Roditelji koji rade od kuće znaju da je nekad i 15 minuta okupiranja dječije pažnje nekom aktivnošću izuzetno korisno.

Tehnologija: Htjeli mi to priznati ili ne, u vrijeme kada hitno morate završiti neke obaveze, sve priče o ograničavanju tehnologije padaju u vodu. Mnogi od nas u nedostatku opcija bit će primorani da mijenjaju svoje principe o korištenju laptopa, gledanju televizije ili igranju igrica. Naravno, to ne znači da svojoj djeci dozvoljavam da satima gledaju crtiće, ali je to vrijeme prosto postalo znatno “rastezljivije”.

Kreativni projekti: Za takvo nešto se morate opremiti pa izvadite iz ladica kolaž papir, bojanke, bojice, perlice… Morat ćete se postaviti u ulogu učiteljice, a nekada djeca za zadaću dobiju upravo takav projekat, kao što je pravljenje slikovnice, ogrlice od makarona, pisanja pisama prijateljima, gdje njihova kreativnost može doći do izražaja, a vama omogućiti da radite dok ih nadgledate.

Društvene igre: Skinite prašinu sa Monopola, Ne ljuti se čovječe, Jumba, kutije puzzli… Neke od ovih igara moći ćete igrati i dok telefonirate ili čitate poslovne mailove. Zaposlite dijete da računa i za vas, osmišljava strategije, traži dijelove slike…

Zajedničko čišćenje i raspremanje: Djeca vole pomagati i oduševljava ih kopiranje starijih i nagrađivanje. Možete im dati vlažne maramice da brišu prašinu ili malo vode, četku i peškire da čiste svoje plastične igračke. Pritom ugrabite vrijeme da odgovorite na e-mailove ili bacite na papir neke ideje za posao.

Videopozivi sa prijateljima i rodbinom: Većina djece voli razgovarati sa dedom, bakom, drugarima iz razreda, rođacima… U vrijeme izolacije u kući, djeci će svakako goditi da popričaju sa dragim osobama, pokažu im šta su napravili i naprave planove za druženje kada virus prođe.

Igra vani: Ako uslovi to dozvoljavaju, igranje na otvorenom omogućit će im da uživaju na suncu i dobro se razgibaju. S obzirom na potrebu distanciranja od gužvi, za ovo su idealne ograđene privatne bašte i slična mjesta.

I na kraju, štagod osmislite da stvari funkcionišu u ovom periodu, potrudite se da to ne uzrokuje stres ni vašoj djeci, a ni vama.

Autor

Adisa Pobrić

PR menadžerica (Represent Communications Bosna i Hercegovina)

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.