Blog

Šta smo naučili na ovogodišnjem LSPR-u: Važnost teorijskog i snaga praktičnog

Blog - Jul 06, 2020

Juni 2020. bio je u znaku edukativnih modula Londonske škole odnosa s javnošću, pred kojom je ove godine bio poseban izazov – kako u doba korone kvalitetno održati nastavu koja ima velike potrebe za praktičnim znanjima.

Kombinacijom online i predavanja uživo taj izazov je uspješno savladan, a iskustveno šarolikoj grupi polaznika LSPR-a iz četiri bh. grada ostao je još završni zadatak do diplome.

10 predavača i mnoštvo važnih tema

U toku prethodnog mjeseca slušali smo 10 vrsnih predavača o temama koje će nam itekako koristiti u daljoj poslovnoj nadogradnji. Informacije koje su nam neki od njih govorili žustro smo zapisivali, dok su nas drugi poticali na duboko razmišljanje. Ipak, najviše smo uživali u praktičnom dijelu nastave, posebno kada smo se lično nalazili u ulogama moderatora, govornika, prezentera, novinara…

Ako bih trebala izdvojiti nekoliko važnih zaključaka ovog druženja, onda bi to svakako bilo sljedeće:

Najbolje učimo kad nas bace “u vatru”. Pokazali su to zadaci koje je trebalo izvršiti u kratkom vremenskom periodu i odmah u toku predavanja – iskonstruisane krizne situacije i javnost/novinari koji traže brzu, smislenu i profesionalnu reakciju, projekti koji su zahtijevali adekvatno predstavljenu ideju, metodologiju, ciljne grupe, sredstva za plasiranje informacija i brojne druge detalje. Osim toga, greške koje sami pravimo ili tuđe iz kojih učimo u tim trenucima se dublje utisnu u naše pamćenje i potaknu nas na razmišljanje.

• Volimo čuti što više informacija u toku predavanja, ali nam jednako gode i predavači koji dobro “vagaju” riječi i prave dramske pauze jer se tada iz recipijenta pretvaramo u mislioca.

Vrlo uspješno kritikujemo dešavanja i ukazujemo na mane, a kad se od nas zahtijeva da predočimo prijedloge rješenja, taj proces ide veoma sporo.

Online predavanja treba zadržati i nakon korone jer ih je lakše organizovati, a i prisustvovati im (neki polaznici slušali su predavanja iz automobila, drugi s radnog mjesta, treći dok su uspavljivali djecu…). Također omogućavaju učešće predavača iz drugih krajeva svijeta koji sasvim drugačijom perspektivom obogaćuju sadržaje LSPR-a.

• Rijetki su stručnjaci koji će bez ustručavanja sa vama podijeliti sve tips&tricks iz svog svakodnevnog rada, ali i propuste koje su njihovi kolektivi napravili, čak i one koji nisu odjeknuli u javnosti, i to je ogromna vrijednost LSPR-a. Ta velikodušnost je odlika velikih, kao i briga o dojmu i ocjenama koje su kao predavači dobili.

• I na kraju savjet koji se pojavljivao u skoro svakom predavanju: Neka vaša komunikacija bude prožeta empatijom. U tome se krije jedna od tajni uspjeha ovog posla jer samo tako možete naučiti kako postati istinski storytelleri koji otkrivaju i oživljavaju dobre priče, ali istovremeno i odaslati prave poruke u vrijeme krize.

Zapiši iskustvo učenja od najboljih

LSPR nam je, potvrdit će vam to svi polaznici, usadio važne poruke i vrijednosti koje kroz dalju praksu imamo priliku nadograđivati. I upravo to je mnogo važnije od svih pravila koja smo mogli zapisati.

Uostalom, kao što smo čuli na posljednjem predavanju LSPR-a, sva pravila možemo opušteno baciti u smeće jer život za njih vrlo često ne mari. Ono što ostaje su vrijedna iskustva koja smo stekli jer edukacija zaista čini život boljim.

Autor

Adisa Pobrić

PR menadžerica (Represent Communications Bosna i Hercegovina)

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.