Blog

Skrivene poruke i značaj komunikacije u seriji “La Casa de Papel”

Blog - Apr 22, 2020

Crveni jednodijelni kombinezoni i maske sa likom Salvadora Dalija postale su simbol bunta, revolta i otpora širom svijeta. Kada se tome doda partizanska pjesma “Bella Ciao” koja je himna pljačkaške grupe i važan motiv u ovoj priči, dobijamo sasvim drugu sliku: omiljeni negativci postali su heroji u cijelom svijetu. Sve je počelo 2017. godine kada je emitovana prva sezona španske mini serije La Casa de Papel (Money Heist).

Prvobitna ideja o mini seriji brzo je pala u vodu. Kupio ju je Netflix, a potom prilagodio za šire tržište. Tako je jedan skromno zamišljeni projekat počeo da pomjera granice i postao brend za sebe. Danas se pitamo kada će početi snimanje pete sezone, koja je prvobitno bila najavljena za 2021. godinu, ali zbog aktuelne pandemije Covid-19, pitanje je da li će to biti izvodivo. Do tada, bindžujemo četvrtu sezonu koja je izašla 3. aprila ove godine i tumačimo poruke koje serija šalje.

Majice sa likovima iz serije i maske sa likom Salvadora Dalija danas se prodaju svuda. Citati i upečatljivi inserti šeruju se masovno po društvenim mrežama. Profesor (Alvaro Morte) i njegova “banda”: Tokio (Ursula Corbero), Raquel Murillo alijas Lisabon (Itziar Ituño), Berlin (Pedro Alonso), Rio (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente), Mónica Gaztambide alijas Stokholm (Esther Acebo), Helsinki (Darko Perić), Nairobi (Alba Flores), Moskva (Paco Tous), Oslo (Roberto Garcia), osvojili su simpatije miliona gledalaca širom svijeta. Serija na IMDb-u ima ocjenu 8,5 od 10, što je čini visoko rangiranom.

Ovo nije klasična krimi serija, o bandi koja hara okolo, donoseći nam u svakoj sljedećoj epizodi nove, još nevjerovatnije pljačke i obrte.

Nezapamćen uspjeh jedne španske serije može se pripisati simbolima koje krije. Scenografija je od prve sezone prilično mračna, nema mnogo boja, kako bi se jasno vidjeli crveni, upečatljivi kombinezoni- simboli otpora. Maske sa likom Salvadora Dalija mogu se tumačiti kao skrivene poruke (Salvador u prevodu sa španskog znači spasilac).

Serija prikazuje prikrivene boljke španskog društva: skrivanje državnih tajni, neovlašteno štampanje miliona eura kako bi se novac donirao nepoznatim licima i čemu ne može da se uđe u trag, međuljudske probleme koji pokreću lavine i lične borbe pojedinaca u trenucima kada biraju strane.

Situacija koja opisuje špansko društvo i policiju jasno može da se preslika na bilo koji sistem: namještanje “žrtvenih jagnjića” u nadi da će se najveća imena bezbolno izvući iz afera i drama… Plasiranje bombastičnih informacija medijima, kako bi se skrenula pažnja javnosti sa mnogo većih problema sa kojima se državni vrh trenutno suočava… (Poznato?)

Sa druge strane, nezadovoljni građani svesrdno podržavaju Profesora i njegovu bandu. Drskost i prkos glavnih likova budi osjećaj bunta i nezadovoljstva u prosječnom građaninu koji je rob kapitalističkog sistema i kome je svaki novi dan nova borba za opstanak.

S prvim taktovima himne serije “Bella Ciao” – kreće najezda adrenalina, budi se masovno nezadovoljstvo života u podijeljenoj stvarnosti, svijetu dvostrukih aršina i istina koje uvijek imaju dva kraja, a običan čovjek uvijek izvlači deblji…

Postoji teorija da je politička pozadina mnogo veća nego što se isprva činilo, da priča zapravo pokazuje deformaciju tehnokratskih društava savremenog svijeta.

U svakom slučaju, serija je vrijedna pažnje, a najveću draž daje činjenica da nemamo predstavu kako će se priča dalje razvijati.

Autor

Jelena Dzodan

Corporate Image Officer (Represent System)

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.