Blog

Preporuka

Interview - Feb 21, 2019

Agencija za digitalni marketing

Ne propustite

Film

S obzirom na to da je i dalje aktuelna priča o dodjeli Oskara, počeću od upečatljivog poljskog filma „Hladni rat“, koji nije osvojio nagradu, ali je više nego vrijedan za pogledati. Nemojte da vas zavara opis – nije to samo još jedna drama, uz primjese ljubavne priče koja traje poput one u Kazablanki. „Hladni rat“ prepun je momenata koji nisu riječima opisani, koje čitate između kadrova i samo naslućujete emocije. Sve do samog kraja filma, koji će vas svojom simbolikom ostaviti da još dugo gledate u prazan ekran i razmišljate o ovom vrhunskom filmu.

Jastog (The Lobster) iz 2015. godine, jedan od najneobičnijih filmova ikad. Prepun crnog humora i film poslije kojeg se zapitamo: koliko samoće zaista možemo da podnesemo i šta sve radimo samo da ne bismo ostali sami. Istražujemo sopstvene granice, u strahu od te iste samoće i u želji da se uklopimo u društvo, jer se to od nas očekuje. Biti uklopljen u društvo – da, ali koja je cijena?

Od starijih – preporuka za čuveni film „Građanin Kejn“ (Citizen Kane). Skloni smo da uporno tragamo za dijelićem koji će nam objasniti ovu ili onu slagalicu u životu. A onda shvatimo da život ili bilo koji njegov aspekt, ne mogu stati u tu jednu riječ, jedan dijelić slagalice.

TV

Obožavam serije! Znaju to moji prijatelji, kad misteriozno nestanem cijeli vikend. Mislim je ovo decenija u kojoj su serije po kvalitetu definitivno trijumfovale u odnosu na sve napravljene filmove. Samim tim, često ne stižem da pogledam sve što bih želela, ali su na listi i čekaju prvi slobodan vikend.

Lista je preduga, ali evo nekih kojima treba dati šansu, da ne kažem – moraju se pogledati. Breaking Bad sam pogledala 3 puta. Nerijetko sam čula opis – priča o čovjeku koji umire i da bi materijalno obezbijedio porodicu postaje proizvođač droge. Meni, Breaking Bad je priča o izboru, tome da svako ima priliku da izabere i drugačiji put. Objašnjena u čuvenoj rečenici glavnog lika, kada kaže – „Uradio sam sve to zbog sebe, jer sam se ja osjećao dobro“.  Ko voli ovaj žanr, neizostavno treba da pogleda i odlične TV prethodnice – Sopranove i Žicu (The Wire).

Od aktuelnih, jedva-čekanje 17. marta i nove epizode Billions, drame sa odličnim poukama, glumom, pričom. Veliki sam fan i Game of Thrones, serije kojoj ne treba poseban opis – ko je pogledao ijednu epizodu, vjerovatno je već zaljubljen u ovu epsku fantastiku.

I kako se od PR-a očekuje i neka „stručna“ literatura – tu je Mad Man, za sve koji vole marketing, PR ili komunikacije. Dodala bih i Black Mirror koji nam iz epizode u epizodu pokazuje onu mračnu stranu prevelike i često po nas same invanzivne digitalizacije, kojoj je kreator sam čovek.

Knjige

Nakon što sam „otkrila“ Elenu Ferante, pročitala sam cijelu Napuljsku tetralogiju i pogledala i seriju, u sjajnoj produkciji HBO! Preporuka i za njenu kod nas tek prevedenu knjigu – Dani napuštenosti.

Kreator lika Artura Bandinija, Džon Fante i sve njegove knjige.

Briljantni Norvežanin Erlend Lu u knjigama „Dopler“ i „Naivan. Super“. Fredrik Baknam i „Čovjek po imenu Uve“, koji će vas nasmijati i rasplakati u isto vrijeme, ali ćete ovu knjigu pamtiti.

Za sam kraj – Haruki Murakami. Ne mogu da izdvojim samo jednu, jer vas Murakami neprimjetno uvlači u svoj magijski realizam i pročitate sve priče, a da toga niste ni svjesni.

Zaobiđite

Film

The Notebook, toliko hvaljen, a meni samo jedan u nizu sličnih.

TV

Zaobiđite na TV-u sve što vas ne čini bogatijim za neku važnu spoznaju, emociju, misao. Uopšteno, kad u nečemu ne pronalazite smisao za sebe – samo preskočite, isključite TV, napustite bioskopsku salu, izađite sa pozorišne predstave. Vrijeme je previše dragocjeno da bismo ga trošili na pogrešan način.

Autor

Mileva Seratlić

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.