Blog

Potrebna vam je besplatna aplikacija za poslovne videopozive? Donosimo pet prijedloga

Blog - Apr 14, 2020

Iako ih ne voli baš svako, od sastanaka zavisi svaki posao. U doba pandemije koronavirusa i društvene izolacije sastanke uživo zamijenili su videorazgovori i prezentacije. Videopozivi mogu biti vrlo uspješan način da nastavimo neophodne poslovne razgovore, dogovore ili da jednostavno vidimo svoje kolege i kolegice i jedni druge bodrimo u novim, značajno drugačijim poslovnim i svim drugim izazovima.

Donosimo vam pet prijedloga besplatnih aplikacija za videopozive koji osiguravaju najbolju digitalnu povezanost. Pojedinci i organizacije širom svijeta ih uspješno koriste za komunikaciju, organizaciju videokonferencija i razne webinare. Ovo su njihove karakteristike, a vi isprobajte koja vašem poslu najviše odgovara.

Zoom

Ova aplikacija bazirana na cloudu u posljednje vrijeme bilježi rast popularnosti. Jednostavna je za korištenje i pogodna za velike grupe ljudi. Grupa do 100 ljudi na Zoomu može besplatno razgovarati ukupno 40 minuta.

Među korisnim alatima svakako su opcija simultanog dijeljenja ekrana, snimanja razgovora, dijeljenja fajlova, zakazivanje sastanaka, a mnogi korisnici oduševljeni su opcijom “tiled view” koja omogućava da se na ekranu istovremeno vidi svaki učesnik razgovora, bez obzira koliko ih je.

Zanimljivo je da ova aplikacija ima i tajni filter kojim se možete uljepšati ako vam to iznenada zatreba, a tu su i virtuelne pozadine koje možete koristiti ako ne želite da se vidi kako izgleda prostorija iz koje razgovarate.

Međutim, i ovoj inovativnoj aplikaciji dešava se da u toku sastanaka uživo loše funkcionišu neke opcije chata, kao i kvalitet videa ili zvuka.

Skype

Iako je predstavljen još 2003. godine, Skype i dalje predstavlja jednu od najkorištenijih opcija za videopozive. Poslovne korisnike, baš kao i privatne, oduševljava funkcionalnost i jednostavnost usluga ovog brenda s dobrom reputacijom. Audio i video na Skypeu imaju dobar kvalitet, omogućen je screen sharing (dijeljenje ekrana), slanje različitih dokumenata za vrijeme sastanka, a konferencijske pozive možete i snimiti. Kada ih snimite, pozivi će biti dostupni za preuzimanje narednih 30 dana, ukoliko je neko iz grupe propustio neki važan detalj razgovora.

Na besplatnoj verziji Skypea u grupni poziv se može uključiti do 50 osoba, a svi učesnici u razgovoru moraju se konektovati putem svog Skype računa, pri čemu se donekle gubi na fleksibilnosti. Postoji i mogućnost za plaćeni upgrade za one koji planiraju da na ovaj način imaju nešto ozbiljnije konferencijske pozive u koje se može uključiti do 250 ljudi. U besplatnoj varijanti sastanak može trajati maksimalno dva sata, a možete i blurovati pozadinu da se ne vidi prostorija u kojoj se nalazite.

Po uzoru na konkurenciju Skype je ponudio novu opciju obavljanja videorazgovora bez prijave u servis i instaliranja bilo čega na svoj uređaj. Nova opcija ima naziv “Meet Now” i moguće je jednostavno pokrenuti na web stranici servisa pozivanjem željenih sagovornika.

Ipak, povremeno vam se može desiti da slika zamrzava u tolikoj mjeri da ste primorani prekinuti razgovor i ponovo ga uspostaviti. Upravo tu karakteristiku korisnici navode kao najčešći tehnički problem.

Microsoft Teams

Microsoft Teams je jedan od servisa koji se osim u poslovanju, uspješno koristi i za edukaciju. Osim dopisivanja i razgovaranja te delegiranja zadataka omogućava dijeljenje sadržaja svih Office programa, ali i ono što nam je za potrebe sastavljanje ove liste najvažnije – održavanje videokonferencija.

Uz opciju bluranja pozadine iza vas, videopozivu možete prisustvovati sa bilo kojeg mjesta. Zanimljivo je i da ste prilikom uključivanja u konferencijski poziv automatski utišani, a ako nakon nekog vremena zaboravite da uključite svoj audio, Teams će vam poslati podsjetnik.

Teams možete koristiti i za zakazivanje sastanaka, dodavanje različitih aplikacija, razmjenjivanje fajlova i generalno svega što vam treba za organizaciju posla, tako da je idealan ukoliko vam je potrebno rješenje koje obuhvata mnogo više od chata.

Webex

Još jedna kvalitetna opcija za videopozive u kojima može učestvovati do 100 ljudi, uz HD rezoluciju i mogućnost dijeljenja ekrana i privatne chatove je Webex iz Cisca. Popularnost ove aplikacije posljednjih mjeseci raste, posebno među poslovnim korisnicima.

Za početak je potrebno da se registrujete putem e-maila u tada dobijate URL koji koristite za upravljanje sastancima i snimcima. Besplatni paket omogućava vam neograničen broj videopoziva bez vremenskog ograničenja njihovog trajanja.

Eyeson

Platforma specijalizovana za poslovne timove i saradnju kolega sa različitih lokacija Eyeson nudi mogućnost videokonferencija i live chatova u HD kvalitetu uz učešće do 100 osoba od kojih 20 može govoriti, a 9 može biti prikazano na ekranu. Omogućava streamanje videopoziva i webinara uživo na YouTube ili Facebook te snimanje razgovora.

Do kraja juna 2020. platforma Eyeson je besplatna za sve.

Savjeti za uspješan konferencijski videopoziv

Pripremite se. Prikladno se obucite, sjednite na tiho i dobro osvijetljeno mjesto, adekvatno pozicionirajte kameru, a djeca i kućni ljubimci neka budu u drugoj prostoriji. Zapišite stavke koje trebate saopštiti ili pošaljite agendu u pozivu na virtuelni sastanak

Uključite se ranije. To vrijeme iskoristite da provjerite da li tehnički sve funkcioniše kako bi trebalo – internetska veza, mikrofon, kamera…

Fokusirajte se na posao – nemojte istovremeno provjeravati društvene mreže ili gledati film, nemojte se protezati niti drmati laptop, već gledajte u kameru i ponašajte se profesionalno kao da nije riječ o videopozivu. Ako je vaša pažnja posvećena nečemu drugom, to se i ovdje jasno vidi!

Govorite jasno i glasno. Kada ne govorite, uključite opciju “mute”. Ne prekidajte druge dok govore. Kada je vaš red da govorite, uvijek prvo kažite svoje ime

Kolegama se obraćajte u pozitivnom tonu, to olakšava fokusiranje i obavljanje posla čak i kad je on naporan. Neformalni početak razgovora dobar je uvod u konkretne stvari

Rezime konferencijskog razgovora možete poslati u e-mailu nakon njegovog završetka ili rezimirati kad razgovor privodite kraju.

Autor

Adisa Pobrić

PR menadžerica (Represent Communications Bosna i Hercegovina)

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.