Blog

Ne dajte da vas vrijeme pregazi: Bez edukacije nema napretka u karijeri

Blog - Oct 07, 2020

Nezadovoljstvo radnim mjestom, platom ili kolegama, stagnacija u karijeri i dosada na poslu dešavaju se češće nego što možemo zamisliti. Zapravo, skoro svima nam se barem jednom u životu desilo da smo poželjeli drastične promjene. Ipak, rijetki su se odvažili na zaokret u karijeri, ne samo jer im je nedostajalo hrabrosti, već i zato što nisu bili spremni na edukaciju.

“Ne bih se mogao/la nakaniti da ponovo učim, pratim predavanja, ma ni online i uživo, da radim zadatke, kasno je sad, imam previše obaveza…” – nerijetko komentarišu. Međutim, svijet oko nas se užurbano mijenja i bilo kakav uspon u karijeri gotovo je nemoguć bez dodatnih edukacija.

Poslodavci sa vizijom su uvijek u potrazi za ljudima koji razmišljaju o napretku i rastu, ljudima koji žele da im današnji dan bude uspješniji od jučerašnjeg. To su ljudi koji poduzimaju korake u svojoj karijeri, a uz podršku rukovodstva kompanije u kojoj rade na raspolaganju su im resursi koje trebaju za proširenje vidika i unapređenje vještina.

Ankete pokazuju da su milenijalcima profesionalni razvoj i šanse za napredak u karijeri izuzetno važni. Zbog toga bi kompanije trebale svoju energiju i pažnju usmjeriti u pomaganje svojim uposlenicima da postanu bolja verzija sebe. Samo tako se i kompanija u kojoj rade može pohvaliti dobrom reputacijom i pratiti tokove.

Kada je riječ o mladima, prvenstveno o studentima, oni moraju shvatiti da im tradicionalno obrazovanje u našoj zemlji nažalost ne nudi dovoljno širok raspon vještina potrebnih da bi sutra imali mnoštvo opcija za posao i karijeru. Stoga se ulaganje u izgradnju profesionalca kakav želite postati nameće kao imperativ.

Mi ćemo se ovdje osvrnuti prije svega na oblast digitalnih komunikacija, kao naš “domaći teren”. Rad u segmentu digitalnih vještina ima veliku prednost – ne ograničava vas na rad za jednu kompaniju niti ona mora biti lokalna. Kao profesionalac u ovoj oblasti vi možete nuditi svoje usluge putem različitih platformi cijelom svijetu i dobro zarađivati.

Onima koje ne privlači status freelancera, edukacija u oblastima content marketinga, SEO optimizacije, Google analitike, produkcije viralnog sadržaja, foto i videomaterijala, kreiranja i sponzorisanja objava na društvenim mrežama i drugim temama široko otvara puteve ka idealnom radnom mjestu. Kada uz sve to dobiju priliku da uče od najboljih u svojim profesijama, da slušaju ne samo o njihovim uspjesima, već i o brojnim greškama i propustima ih kojih se često izvuku upečaljivije i pamtljivije pouke, onda su na dobrom putu da ovladaju izuzetno korisnim vještinama.

Bilo da imate potencijal za stvaranje autentičnog sadržaja ili samo volite originalne poruke, edukacijom o contentu uranjate u jedan poseban svijet koji ima svoja pravila i trikove, korisne alate i savjete za rad, a omogućava vam bavljenje veoma perspektivnim zanimanjem sa deficitarnim kadrom.

Mi u agenciji Represent Communications smo svjesni svih izazova, ali i mogućnosti koje se pružaju stručnom kadru u digitalnim komunikacijama, stoga smo osmislili program Content akademije koji svake godine prilagođavamo aktuelnim trendovima, a okupljamo najpoznatije predavače iz Bosne i Hercegovine i regiona. I ove jeseni, uprkos pandemiji koronavirusa i svim posljedicama koje je donijela, vrijedno širimo zajednicu stručnjaka u digitalnim komunikacijama i usmjeravamo vas u kreativnom, a isplativom pravcu.

Pridružite se polaznicima Content akademije 2020. Sve informacije možete dobiti na info@represent.co.ba ili 033/878-727.

Autor

Adisa Pobrić

PR menadžerica (Represent Communications Bosna i Hercegovina)

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.