Blog

4 stvari koje svaku kancelariju čine posebnom: Dnevnik iz Sarajeva vol.1

Blog - Mar 17, 2020

Šest godina se bavim koordinacijom i supervizijom rada nasih regionalnih kancelarija, primarno u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, ali nikad nisam provela neki duži period ni u jednoj. Često sam u posetama, ali uglavnom po dva, tri dana, što se svede na sastanke i jurnjavu. Neretko, moje posete – iako to nije namera, ali budimo iskreni tako bude – nametnu kolegama u regionalnim kancelarijama i dodatni pritisak ili prosto poremete dinamiku rada.

Sa druge strane, posao se usložnjava, timovi su se proširili, puno se radi za tekuće, a mnogo je upita od potencijalnih novih klijenata – nije ni fer, a ni suština mog „menadžerisanja“ da samo tražim i pritiskam za nedeljne izveštaje i preseke. Zato sam donela odluku da provedem jedan malo duži period u našoj kancelariji u Sarajevu, sa vrlo jasnom idejom – da im budem „extra pair of hands and brain“. Dobra hrana, dragi ljudi, neka mesta koja već šest godina obilazim „u trku“ su samo bila bonus na odluku.

Htela sam da ova moja javljanja nazovem „Srpkinja u Sarajevu“, ali to bi neminovno imalo političku notu. A ja, em što sam krajnje apolitična, em što je naša cela kompanija jedne građanske orijentacije gde se cene ljudi, rad i rezultati, te se drugim temama slabo bavimo. Tako eto, samo prihvatite da sam moj Beograd na neko vreme zamenila Sarajevom, te da postoji neka tajna i dobra veza naša dva grada koju osetim čim sednem u taksi na sarajevskom aerodromu i čujem prvu priču o tome kako je Senad koji me vozi služio vojsku na Banjici.

Pa evo, prva nedelja je prošla i sumiraću utiske:

  1. Naš sarajevski tim je mali, ali srčan. Dočekuju me tri sjajne žene, vođene Enom Maglić, direktorkom Represent Commmunications BIH, uz četvrtu podjednako sjajnu članicu našeg tima koja vodi kancelariju u Banjaluci. Tu je i dizajner, a pregovaramo sa još jednim, potencijalnim novim kolegom.
  2. Moja procena je da prve nedelje sedim, pomognem gde mogu i ne mešam se, ni Eni u vođenje posla, ni timu u dnevnu dinamiku. Sedim i posmatram i dolazim do važnog zaključka: mi iz Beograda ovim devojkama ponekad izvesno delujemo kao da smo na steroidima sa našim zahtevima, pitanjima, procesima. Meni je bilo potrebno da se izmestim 400 kilometara od moje beogradske kancelarije kako bih razumela da stvari koje mi iz Beograda tražimo jednom malom startup-u što Represent Communications Sarajevo jeste, često njima nisu prioritet, niti podjednako važne. Ne zato što naš tim ne razume ili ne želi da nam pruži odgovore, već prosto zato što oni od ranog jutra do kasnog popodneva grizu u operativi (kad vas je četvoro, petoro, nema podele na direktore i druge). Svesne da ni najmanja greška nije dozvoljena jer se naša agencija tek etablira na ovom tržištu.
  3. Sa klijentima se priča opuštenije, možda je do bosanske duše i karaktera (ja sam im više puta rekla da Bosanci svoj humor trebaju brendirati). Sa druge strane, izlazi im se u susret sa jednim razumevanjem na bukvalno, ljudskom nivou. Nisam čula tokom cele prve nedelje nijednu kritku, čak ni šalu na račun nekog klijenta, već samo par puta „Ma hajde, je zahtevna, ali hajmo im to učiniti, ljudima to fakat treba“. I stvarno mi je drago, vidi se da naši bosanski klijenti stvarno vole devojke i što je još važnije, veruju im.
  4. Cenimo male klijente, bez obzira na činjenicu da u svom portfoliu već imamo i imena kao što su Wizz Air, Eurofarm, Mercedes. Moram priznati da sam, iz moje relativno ugodne beogradske pozicije, umela više puta da skrenem pažnju da nam treba više zvučnih klijenata, te hajdemo se aktivirati, pa zašto se trošimo na male paušale. Ništa nije malo, ali ništa verujte mi. Sad mnogo bolje razumem zašto se bez malih klijenata ne može. U Beogradu mi postojimo 18 godina, radimo sa kompanijama kao što su Coca Cola, Phillip Morris, Delhaize, MK Grupa, Hemofarm, Apatinska pivara, Schneider Electric, brojni drugi, sve giganti u svojim oblastima, vodeća imena u industrijama u kojima posluju. Domino efekat je da nam se javljaju slične kompanije, izlazimo na nekoliko Pitcheva mesečno, pa nekad čak i odbijamo posao jer realno procenimo da ne možemo ponuditi taj kvalitet koji je naš standard. U malim kancelarijama, poput naše sarajevske, mali klijenti su zapravo oni koji su nas podržaili kad smo krenuli od nule, oni koji su nam prvi dali poverenje – zato će uvek imati važno mesto i tretman i drago mi je da su to devojke prepoznale. Drago mi je i kada su pametnije od nas koji sedimo i samo tražimo izveštaje.

I pre svega, drago mi je da sam u Sarajevu. Još tri nedelje novih iskustava i redovnih javljanja je predamnom, stay tuned.

Autor

Jelena Mikić

Head of Development (Represent System)

Zaljubljena u pisanu reč.

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.