Blog

Google je najavio ažuriranje osnovnog algoritma za pretragu – šta to zaista nama znači?

Blog - Jun 05, 2019

Svjetski mediji bruje o tome kako je Google najavio ažuriranje osnovnog algoritma za pretragu, te da će se ta promjena dogoditi u junu 2019. godine. Da bi stvar bila začinjenija, 2. juna tokom dana najavljene su velike promjene, čime se smatra da su krajnji korisnici obaviješteni o izmjenama.

U nastavku tweet koji su postavili kao osnovno obaviještenje, a koji je izazvao buru u digitalnom svijetu:

Oni su također najavili da će tokom dana, 3. juna objaviti široku bazu ažuriranja algoritma za pretragu, koja će se događati do kraja juna 2019. godine.

Kako su objasnili u kompaniji, ažuriranje neće biti vidljivo “golim okom” tj. neće se odraziti na vizuelni identitet, ali da bi trebalo obratiti pažnju na način na koji će rezultati pretrage biti pogođeni.

Inače, da ne bude zabune, Google se ažurira svakih nekoliko mjeseci – tako su posljednje ispravke napravljene u martu ove godine, a o njima niko nije pretjerano “brujao” niti polemisao.

Danni Sullivan, glavni urednik stranice Search Engine Land, kaže da nema ništa posebno “veliko” u vezi ove nadogradnje u poređenju sa prethodnim ažuriranjima. Također, posljednja izjava čelnih ljudi Google-a potvrđuje njegove riječi:

– Svakog dana Google objavljuje jednu ili više izmjena koje su osmišljene tako da poboljšaju naše rezultate. Neke su fokusirane na specifična poboljšanja. Neke su velike promjene. Prošle nedjelje smo izdali široko ažuriranje algoritma. To radimo rutinski nekoliko puta godišnje – rečeno je.

Kao i kod bilo kog ažuriranja, pojedini domeni mogu da osjete pad posjete i slabiji odziv posjetilaca, ali to nije ništa novo niti neuobičajeno.

Kako može da se zaključi na osnovu svega iznesenog, ove izmjene ne bi trebalo pretjerano da utiču na obične korisnike, stoga nema potrebe stvari praviti bombastičnijim nego što zaista jesu.

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.