Blog

5 besplatnih alata za kreiranje vizuelnog sadržaja

Blog - Apr 24, 2020

Kada je riječ o brzom svijetu digitalnog marketinga, sadržaj je i dalje kralj – možda više nego ikad.

U to nema nikakve sumnje – živimo u vizuelnom dobu.

Dok se drugi dijelovi poslovanja i marketinga sve više automatiziraju, stvaranje sadržaja je i dalje manuelni posao.

Ukoliko u okviru svoje kompanije imate grafičkog dizajnera i tim content kreatora, onda možete bez poteškoća da kreirate razne marketinške materijale. Međutim, ako ste sam svoj majstor, freelancer ili pojedinac koji želi vlastite usluge i/ili proizvode prezentirati na profesionalan način, onda je poželjno da koristite određene online alate kako biste brend predstavili na što reprezentativniji način.

Donosimo vam 5 besplatnih alata za kreiranje vizuelnog sadržaja koji će vam pomoći u tom procesu.

1. Canva

Canva je jedan od naših omiljenih alata koji olakšava kreiranje i prilagođavanje sadržaja za sve društvene mreže, a vjerujemo jedan i od nalpopularnijih. Želite li kreirati Facebook ili Instagram post, prezentaciju, poster za najavu događaja, novi logo, letak ili pozivnicu za vaš rođendan, Canva nudi na stotine već pripremljenih formata i ideja za dizajn, te vam time štedi sate i sate rada.

Ono što je najvažnije, ovaj alat je toliko jednostavan za korištenje i prilagođen korisniku, da nije potrebno iskustvo dizajniranja ili kreiranja sadržaja.

Pored besplatne, postoji i Canva Pro verzija programa po cijeni od 9,95$ mjesečno. Pro verzija otključava dodatne funkcije, uključujući: milione fotografija, stotine fontova, ikona i oblika, kao i filtere za uređivanje fotografija.

2. Crello

Crello je jednostavan alat za kreiranje sadržaja koji nudi više od 10.000 besplatnih vizualnih materijala uključujući ikone, vektore, okvire, fotografije, ilustracije i animacije. Korisnicima nudi mogućnost dizajniranja grafike za društvene medije na kreativan i brz način. Sadrži 29 unaprijed definisanih formata i nudi preko 6.000 neplaćenih template-a za dizajn.

Za upravljanje Crellovim intuitivnim interfejsom nisu potrebne dizajnerske vještine, softver ili znanje. Nisu potrebne ni fotografije, kao ni videozapisi za stvaranje vizuelnog sadržaja jer Crello ima već ugrađenu biblioteku.

Jako koristan dodatak ovog alata jeste da u vremenima kada jednostavno ne znate odakle započeti, Crello ima stranicu Inspiration s uzorcima dizajna za nadolazeće događaje, praznike ili sezonske kolekcije, što se korisnicima pokazalo kao jako korisno.

3. Snappa

Snappa je alat namijenjen stvaranju vrlo privlačnih grafika u svega nekoliko sekundi. Odatle potiče i naziv samog alata – pucketanje prstima (eng. snap).

Ovaj alat nudi veliki broj unaprijed dizajniranih šablona sa prilagođenim dimenzijama za sve vrste medija, banera i oglasa na društvenim mrežama. Osim toga, omogućava kreaciju i prilagođavanje fotografija i infografike za blogove.

Nažalost, besplatni plan Snappe je ograničen, u odnosu na slične aplikacije, te omogućava samo 5 preuzimanja mjesečno, što za mnoge brendove neće biti dovoljno. Međutim, plaćena verzija je dosta povoljna, pa tako za 10$  mjesečno možete otključati Pro verziju i dodatne pogodnosti.

4. Pixlr

Tražite alternativu Photoshopu? Isprobajte Pixlr. Nudi mnoge slične funkcije, a uz to je i besplatan.

Ovaj alat je zamišljen da korisnici s par klikova mišem urede dimenzije fotografije, dodaju efekte, okvire, naljepnice ili jednostavno samo napišu tekst na fotografiju.

Možete prenijeti fotografije s radne površine, iz URL-a ili pokrenuti novi projekt. Postoji i mogućnost uvoza direktno s Facebooka, što vam dosta štedi vrijeme.

Pixlr video upute

Dostupne su dvije verzije alata: prva je Pixlr Express koji korisniku omogućava brzo dodavanje efekata i filtera na fotografije, a druga je verzija Pixlr Editor koji sadrži sve funkcionalnosti za uređivanje fotografija i dosta detaljnije uređivanje fotografija.

5. Unfold

Vjerovatno jedna od najpopularniji aplikacija za društvene mreže, zbog odličnih opcija kombinovanja više fotografija i videa je Unfold.

Oživljavanje vaših kreativnih vizija pokretačka je ideja koja stoji iza aplikacije Unfold. To je idealna aplikacija za lifestyle brendove koji žele stvoriti elegantne kolaže, interaktivan i moderan sadržaj koji će povećati angažman njihovih pratilaca.

Unfold vam takođe omogućava da pregledate svoju priču sa „Story mode“, pružajući vam priliku da vidite kako će se vaše priče pojaviti na Instagramu prije nego što pritisnete „post“.

Još neki alati vrijedni spomena su: Stencil, Mojo, BeFunky, PiktoChart, Infogram.

Ne zaboravite da je vizuelni identitet veoma bitan dio marketinga!

Zabavite se isprobavajući ove alate i sa nama podijelite svoje utiske.

Autor

Adisa Fazlovic

Digital Marketing Manager

Hajde da radimo zajedno.

Ovdje, u Represent Communications, gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovoj realizaciji, koje ih sve zajedno pretvaramo u predivno iskustvo.